Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) bu yıl 4’üncü mezunlarını, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katılımıyla düzenlenen törenle verdi.
Tören sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına titizlikle uyularak Sümer Kampüsü’nde gerçekleştirildi.
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Rektör Prof. Dr. Cengiz Yılmaz ve Kurucu Rektör İhsan Sabuncuoğlu’nun yanısıra Vali Şehmus Günaydın, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Bekir Yıldız, Abdullah Gül Üniversitesi’ni Destekleme Vakfı (AGÜV) Başkanı Mustafa Çıkrıkçıoğlu ve AGÜV üyeleri, Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitci, öğrenciler, veliler, akademisyenler, bazı siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.
Törende konuşan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, mezun öğrencilere hitap ederek, muhakkak fikri hür, vicdanı hür gençler olmaları gerektiğini söyledi.
Gül, "Aklınızı ve fikrinizi birisine kiraya vermeyin, emanet etmeyin. Muhakkak fikri hür, vicdanı hür gençler olun. Aklınızı her şeyde daima kullanın. Herkesle diyalog içinde olun" dedi.
Mezun olan öğrencilerle zaman zaman bir araya geldiğini hatırlatan Gül, öğrencilere şunları söyledi:
"İyi bir insan olun. Her şeyin başı iyi insan olmaktan geçiyor. Karakterli, düzgün, kişilikli, güvenilir ve emin insan olun. Her şeyin başı bu. Bunun dışındaki yollar sizi mutlu etmez. İkincisi, öğrenmeye devam edeceksiniz. Azimli olun. Karamsar olmayın. Umutlu olun ve umudunuzu asla kaybetmeyin. Zaman zaman sıkıntılar olabilir. Bu problemler mikro seviyede ya da makro seviyede de olabilir. Bazen şahsınızda, bazen ülkeyle. Bütün bunlar olabilir. Asla umudunuzu kaybetmeyin. Hele hele ülkenize muhakkak güvenin. Türkiye çok güzel bir ülke. Ülkenizi muhakkak çok sevin. Ülkenize borcunuz olduğunu bilin.
Sosyal olun, networkünüz olsun. Ama sakın ha sakın, aklınızı ve fikrinizi birisine kiraya vermeyin, emanet etmeyin. Muhakkak fikri hür, vicdanı hür gençler olun. Aklınızı her şeyde daima kullanın. Herkesle diyalog içinde olun, farklı düşünceden olan insanlarla, ırktan, dinden olan insanlarla. Bu üniversitede Türk olmayan öğrenciler var. Biraz önce kürsüye çıktı bir Pakistanlı arkadaşımız. Bir Türk gibi Türkçe konuştu. O farklı bir ırktan ve coğrafyadan. Aranızda farklı inançtan öğrenciler de vardır. Afrika ve Avrupa'dan gelen. Herkesle anlaşın, herkesi anlamaya çalışın. Yeri geldiğinde kendinizi onların yerine koyun."
Gül, Rektör Prof. Dr. Cengiz Yılmaz'la ilgili de bazı değerlendirmelerde bulunarak, "Tabii ki rektörünüze yabancı değildiniz. Daha önce rektör yardımcısıydı. Bildiğiniz bir hocanız. Bu bakımdan sayın Cumhurbaşkanı'na ve YÖK'e teşekkür etmek istiyorum bu üniversitenin geleneğini, misyonunu ve vizyonunun devam etmesine destek vermiş oldular. Üniversitenin içinden ve geleneğini oluşturan birini tercih etmiş oldular” diye konuştu.
AGÜ'nün kendisini ispatlayan bir üniversite olduğunu ve bağımsız kuruluşların üniversitenin başarısını gösteren verileri ortaya koyduğunu belirten Gül, Kayseri’nin bir eğitim merkezi olduğunu da vurguladı.
Rektör Prof. Dr. Cengiz Yılmaz ise konuşmasında, Abdullah Gül Üniversitesi’nin ulusal ve uluslararası alanda en iyiler arasında yer almayı hedefleyen, iddialı bir üniversite olduğunu, üniversitelerin üç temel faaliyet alanı olan eğitim, araştırma ve toplumla etkileşim alanlarının her birinde uluslararası rekabet gücü ve saygınlık sahibi bir kurum olmayı hedeflediğini söyledi.
Prof. Dr. Yılmaz şunları söyledi:
“AGÜ bu yıl da önceki iki yıl gibi dünyanın en prestijli yükseköğretim derecelendirme kuruluşlarından biri olan Times Higher Education’ın Toplumsal Etki Sıralamasında dünya üniversiteleri arasında 101-200 bandında yer aldı ve bu şekilde Türkiye’deki tüm üniversitelerin önünde derecelendirilmiş oldu. Ayrıca ilk 200 içinde yer alabilen dünyanın en genç üniversitesi oldu. Hansa Üniversiteler Birliği tarafından oluşturulan World Universities with Real Impact sıralamasında Yenilikçi Üniversiteler kategorisinde ilk otuzda yer aldı. Ki bu sıralamada Stanford Üniversitesi, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Harvard ve Oxford gibi dünyanın en iyi üniversiteleri de bulunmakta. Bildiğiniz gibi Covid-19 süreci ilk gündeme geldiğinde tüm dünyadaki üniversiteler hızla uzaktan eğitime geçmek zorunda kaldı ve bu süreç gerek öğrenciler gerekse üniversiteler için oldukça zor ve sancılı bir geçiş süreci oldu. AGÜ daha önce bağımsız kuruluşlar tarafından Türkiye’de bu süreci en iyi yöneten üniversite seçilmişti.
Bu değerlendirme Hansa Üniversiteler Birliği sıralamasında da teyit edilmiş oldu, çünkü AGÜ pandemi nedeniyle bu yıl ilk kez değerlendirmeye alınan “Kriz Yönetimi” kategorisinde bu geçiş sürecini dünyada en iyi yöneten ikinci üniversite olarak takdir edildi. Bizi en çok sevindiren başarılardan biri de her yıl gene bağımsız kuruluşlar tarafından ölçümlenen ve yayımlanan Öğrenci Memnuniyeti değerlendirmesinde AGÜ’nün hep en üst sıralarda yer alıyor olması. Aynı şekilde, mezunlarımızla ilgili, onların yetkinlikleri ve performanslarıyla ilgili, iş ve sanayi çevrelerinden ve diğer kurumlardan gelen değerlendirmeler de her daim son derede olumlu ve gurur verici olmuştur. AGÜ bu başarılarına devam edecek ve dünyanın en prestijli derecelendirme kuruluşlarının sıralamalarında hak ettiği yeri alacaktır.”
Mezunlara da hitap eden Prof. Dr. Yılmaz, “AGÜ artık sizin kimliğinizi önemli bir parçası. Bizler bu üniversiteyi geliştirdikçe ve dünyanın saygın akademik kurumlarından biri olma hedefinde hızla ilerledikçe, sizler de üniversitenizin gücünün ve desteğinin kariyerleriniz boyunca yanınızda olduğunu hep göreceksiniz. Aynı zamanda, bu üniversitenin en önemli elçileri de sizler olacaksınız. Sizin ortaya koyacağınız başarılar AGÜ’nün saygınlığını daha üst seviyelere taşıyacak. Üniversiteniz ve sizin aranızda artık hiç kopmayacak bir bağ kurulmuş durumda. Birlikte ve karşılıklı destekle hep beraber çok büyük başarılara imza atacağız” şeklinde konuştu
Törende bir konuşma da Abdullah Gül Üniversitesi Destekleme Vakfı (AGÜV) Başkanı Mustafa Çıkrıkçıoğlu yaparak, Vakfın, sadece Abdullah Gül Üniversitesi’ni desteklemek amacıyla Kayserili iş insanlarından oluşan hayırseverlerin biraraya gelmesiyle kurulduğunu anımsattı.
Yurtdışında, özellikle ABD’deki tanınmış, üstün başarı sergileyen Yale, MİT, Stanford gibi üniversitelerin arkasında sadece onları destekleyen güçlü vakıflar olduğunu söyleyen Çıkrıkçıoğlu, “Bu minvalde, geliştirilmiş ve hayata geçirilmiş model ülkemizde ilk olarak AGÜV Vakfıdır. Amacımız ülkemizin geleceği olan başarılı gençlerimizi, iyi ve nitelikli bilim insanlarıyla bu çatı altında bir araya getirmektir. Üniversitemizin her yıl hem ulusal hem uluslararası elde ettiği başarılara, dünya çapında aldığı ödüllere tanıklık ediyoruz ve gurur duyuyoruz” dedi.
Daha sonra 11. Cumhurbaşkanı Gül, Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, AGÜV Başkanı Çıkrıkçıoğlu, Rektör Prof. Dr. Cengiz Yılmaz ve Kurucu Rektör Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu tarafından, üniversite ile bölüm birincilerine diplomalarını verdi.
Mezuniyet, kep atma töreni ve hatıra fotoğrafları çekilmesiyle sona erdi.
Rektör Prof. Dr. Cengiz Yılmaz'ın Konuşma Metninin Tamamı
2021 Mezuniyet Töreni Fotoğraf Albümü